Dnia 27 września w ramach Szkoły w Mieście uczniowie klasy 4p wraz z nauczycielami wzięli udział w zajęciach kulinarnych Akademii Młodego Kucharza.
W miłej atmosferze i z wielkim zaciekawieniem dzieci przystąpiły do robienia bułeczek dyniowych. Wcześniej było oczywiście mycie rąk i zakładanie fartuchów oraz przygotowanie miseczek i łyżek.
Następnie było dodawanie, mieszanie i smakowanie z jednoczesnym słuchaniem pani Kamili, która ciekawie prowadziła zajęcia i tłumaczyła ,,małym kucharzom” tajniki zdrowego gotowania. Dzieci z wielkim zaangażowaniem i podekscytowaniem formowały ciasto dodając przyprawy: żurawinę, imbir, orzechy, dynię czy cynamon…
Najtrudniejszym momentem dla wszystkich było oczekiwanie na bułeczki, gdy wkoło rozchodził się zapach pieczonego ciasta! Oj było ciężko! Na szczęście pani Kamila zajęła nas robieniem kremu czekoladowego z cieciorki. Z wielkim zaciekawieniem dzieci przyglądały się daktylom, które obok cieciorki, banana i kakao użyto do kremu! Po zmiksowaniu składników, wyszedł pyszny krem czekoladowy, a do tego zdrowy! Palce lizać!
Potem już tylko zajadaliśmy się bułeczkami dyniowymi maczanymi w kremie czekoladowym z cieciorki.
Pobyt w Akademii Małego Kucharza był dla nas nie tylko nauką gotowania, ale także wspaniałą zabawą.
Opracowała: Dorota Serafin