W ramach prowadzonych zajęć regionalnych, wśród uczniów klas I-IV uczęszczających na zajęcia świetlicy szkolnej, przeprowadzony został konkurs kulinarno-regionalny pt. „Nasza kluska śląska”.
Celem konkursu było zapoznanie dzieci poprzez kulinarną zabawę z tradycyjnym daniem regionu. Uczestnicy konkursu musieli wykazać się umiejętnościami kucharskimi,
które wymagały od nich przygotowania w dwuosobowych zespołach klusek z podanych produktów. Wyrobione przez dzieci kluski zostały ugotowane przez panie ze stołówki szkolnej. Panie kucharki jako specjalistki w tej dziedzinie oceniały jakość i smak klusek. Jako że wybór był niezwykle trudny do orzeczenia jednoznacznych miejsc, jury zdecydowało, że I. miejsce zajmą wszystkie klasy biorące udział w zmaganiach konkursowych (I au, I bu, I c, II au, II bu, II c, III au, III bu, IV dj).
Uczniowie otrzymali okolicznościowe nagrody, czyli atrybuty mistrza kuchni.
Wszystkim zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
![DSCN0946](http://ssp72.pl/wp-content/uploads/2019/03/DSCN0946.jpg)
organizatorzy: Margareta Paruszewska, Michał Przybylski